Facebook



Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

EFOP-1.3.7
A "Társadalmi kohézió erősítése a Füzesgyarmati Református Egyházközség és az Ösvény Esélynövelő Alapítvány együttműködésével" című projekt hírei



Befejeződött a Füzesgyarmati Református Egyházközség és az Ösvény Esélynövelő Alapítvány közösségfejlesztő projektje. EFOP-1.3.7-17-2017-00164

Aki azt akarja, hogy az egyház megmaradjon olyannak, amilyen, az nem akarja, hogy megmaradjon.” /Klaus Douglas: Az új reformáció/

A Füzesgyarmati Református Egyházközség abban a reményben indult el a közösségépítő pályázat megvalósításának kezdetén, hogy látható, mérhető, közösségi életét segítő folyamatok induljanak el.

Tevékenységek, fejlesztések, beruházások nem öncélúan, hanem katalizátor szerepet betöltve létjogosultak egyházközségünk életében. Nem egy másik közösség létrehozása volt a cél, hanem hogy a több száz éve meglévő, posztmodern világunkban közösségi tereit elvesztő gyülekezet a 21. század individualista tengerében is szilárd, látható, tapasztalható, megmaradást jelentő szigeté váljon. Önfeladás nélkül eszmélődve, szellemi, lelki, kulturális értékeinkre még inkább rátalálva végezze küldetését.

Programjaink között nagyobb nyilvánosságot kaptak az ún. „nagy” közösségben tartó rendezvényeink. Ide tartoztak a játszóházak, családi napok, kreatív körök. Havi rendszerességgel a családok minden tagját, de különösen a gyermek és ifjú réteget megcélozva tartottuk foglalkozásainkat, Figyelembe vettük az egyházi év ünnepi időszakait, a környezetünk adta lehetőségeket. Az ünnepi játszóházak mellett volt farsangi mulatság, falusi disznótor, színjátszó kör, táncház, anyák napja, szépen készültünk sátoros ünnepeinkre. Táboraink célközössége az útkereső fiatal nemzedékvolt, a teremtés hetének rendezvényére az óvodás korúaktól a legidősebbekig elnyertük a figyelmet. Koncertjeink leginkább a komolyzene iránt érdeklődőket vonzotta.

A szervezetfejlesztés, mentálhigiénés képzés elsősorban gyülekeztünk önkéntes segítőinek adott többlettudást, stratégiai és taktikai ismereteket. A két éven át tartó folyamat lehetővé tette az reagálást a visszacsatolás, megbeszélések során.

A párkapcsolati előadások, csakúgy, mint a felnőtt életre és az idős korra felkészítő előadások célközössége gyülekezeteink különböző rétegeit érte el. Szakemberek, előadóművészek figyelmet megragadó módon a modernkori pszichológia, pedagógia, szociológia tudományok újabb felismerései, és a művészetterápia módszerével kötötték le és indították tovább a hallgatóságot.

Hátránykompenzációs tevékenységeinkkel a hagyományőrzés, kosárfonás, méhészkedés területén munkálkodtunk. Nem véletlenül, hiszen, kapcsolódtunk az Ökogyülekezeti mozgalomhoz, elnyertük az Ökogyülekezeti címet. Jellemzően kisebb, 10-15 fős csoportokban dolgozva legtöbbször szakértői segítséget igénybe véve fejlődött énekkarunk, kreatív körünk, kitanultuk a kemencében sütés, a paticsház-templom építés, szüretelés tudományának fortélyait. A Sárréti hagyományőrző mesterségek közül a kosárfonás alapjaival ismerkedtünk a népművészet mesterei segítségével. Használati tárgyak, játékok készültek, kosarakkal, méhkasainkkal nem kell szégyenkeznünk. Legnagyobb haszna azonban az volt, hogy természetes anyaggal foglalkozhattunk.

Méhészkedés. Az eltelt időszak alatt pályázatunk segítségével gyülekezetünk működő méhest alakított ki a templomkertben. A méhészeti alapismeretek megszerzése mellett télen a műhelymunkában, a kaptár és keretkészítésben is kivettük a részünket. A méhcsaládok gondozását, kezelését gyülekezetünk felnőtt tagjai végzik, de rendszeresen bevontuk a fiatalokat is, tartunk látványpergetést, mézkóstolót. Készítettünk apiterápiás gyógyító kaptárlevegős házat, a jövőben szeretnénk bemutató méhészetté válni.

Kézzelfogható fejlesztéseink a fentiek mellett a templomkert kerítésének teljes felújítása, játszótér kialakítás, interaktív tábla, laptop, fényképezőgép, ifjúsági terem bútorzatának beszerzése voltak. Pályázatunk lehetőséget adott közösségi életünkről szóló film készítésére, könyvet adtunk ki gyülekezetünk történetéről, módszertani kiadványok jelentek meg jelenlegi jól bevált gyakorlatainkról és a jövőbeli lehetőségeinkről.

Az Ösvény Alapítvány közösségfejlesztő, reintegráló és önérdekérvényesítő tréningeket tartott a résztvevőknek. Létrejött egy aktív közösség, így a pályázat célkitűzései teljesültek.

Tóthné Orosz Ildikó református lelkipásztor, szakmai vezető

2019. november 15.










Projekt címe: „Társadalmi kohézió erősítése a Füzesgyarmati Református Egyházközség és az Ösvény Esélynövelő Alapítvány együttműködésével közösségfejlesztő tevékenységek által”

Projekt azonosítószám: EFOP-1.3.7-17-2017-00164

Főpályázó: Füzesgyarmati Református Egyházközség

Konzorciumi tag:

  • Ösvény Esélynövelő Alapítvány

Szerződött támogatás összege: 49.992.479 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt kezdési dátuma: 2017. év 11. hó 15. nap

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt alapvető célja az előítéletesség és a hátrányos megkülönböztetés elleni többszintű fellépés, ezzel párhuzamosan hátránykompenzáció megvalósítása, ezeken keresztül a társadalmi esélyteremtés biztosítása.

A Füzesgyarmati Református Egyházközség és az Ösvény Esélynövelő Alapítvány által megvalósított tevékenységek:

-          Szemléletformálás, társadalmi érzékenyítés: rendezvények lebonyolítása, érzékenyítő csoportos foglalkozások, kommunikációs, konfliktuskezelési probléma megoldási készségek fejlesztése

-          Társadalmi együttélés javítása:

  1. Közösségfejlesztés –közösségi reintegráció, közösségbe vonás, közösségben tartás, különös tekintettel a kisebbséghez tartozó és a fogyatékkal élő személyekre: meglévő közösség fejlesztése vagy új közösség létrehozása, mediáció
  2. Közösségi tér kialakítása, működtetése
  3. Közösségi rendezvények szervezése, lebonyolítása
  4. Közösségek formális szervezeti létrehozásának, illetve fejlesztésének elősegítése, koordinálása
  5. Hátránykompenzációs tevékenységek

-        Egyházak hátránykompenzációs tevékenységének fejlesztése

-      Célcsoport önérdekérvényesítő és önszerveződési képességének kialakítása, fejlesztése: tanácsadás, mediáció, tréning

-     Prevenció (áldozattá, bűnelkövetővé válás megelőzése): tréning, kallódó fiatalok támogatása, segítése

-      Szolgáltatások adekvát, komplex rendszerré szervezése: szervezetfejlesztés: egyházak közösségi tevékenységének fejlesztése

-       Hatékony tevékenység-koordináció kialakítása: az eddig felsorolt tevékenységek által

Megvalósítási helyszín: Füzesgyarmat

A projekt befejezési dátuma: 2019. év 11. hó 15. nap

 


Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Támogatóink


Megváltozott munkaképességű munkavállalók

közreműködésével létrejött termékek.


www.segitovasarlas.hu

ENGEDÉLYSZÁM: SV18-0502-03

______________________________



NYERTES PROJEKTJEINK:



http://osveny.hu/images/efop.jpg



Konzorciumban megvalósuló projektek: