EFOP 121

„TÁMASZ” Családsegítő programsorozat hírei


Projekt címe: „TÁMASZ Családsegítő programsorozat az Ösvény Esélynövelő Alapítványnál”

Projekt azonosítószám : EFOP-1.2.1-15-2016-00813

Kedvezményezett: Ösvény Esélynövelő Alapítvány

Szerződött támogatás összege: 40.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt kezdési dátuma: 2018. év 03. hó 01. nap

Megvalósítási helyszínek: Biharugra, Sarkad, Bucsa, Füzesgyarmat

A projekt tényleges fizikai befejezésének napja: 2019. év 03. hó 01. nap

A projekt tartalmának bemutatása: a jelen és jövő generáció lelki egészségének fenntartása és fejlesztése.

Célja, hogy a családok találkozásának és összefogásának erősítésével, a közösségek kialakításával segítse a projekt helyszínein, valamint annak közvetlen környezetében élő lakosság közösségtudatának, illetve szociális kohéziójának erősítését, javítsa az itt élők szociális körülményeit, továbbá a szabadidő hasznos eltöltését.

________________________________________________________________



2019.03.02.


BEFEJEZŐDÖTT AZ ALAPÍTVÁNY CSALÁDSEGÍTŐ PROGRAMSOROZATA!

2019. március 1-vel befejeződött az Ösvény Esélynövelő Alapítvány EFOP-1.2.1-15-2016-00813 számú TÁMASZ – Családsegítő programsorozata.

A projekt 2017. március 01 – 2019. március 01. között valósult meg. 4 település – Bucsa, Biharugra, Sarkad, Füzesgyarmat, - lakosságának biztosított ingyenes, hasznos és színes tanácsadásokat, közösségépítő programokat, előtérbe helyezve a célcsoportként megjelent hátrányos helyzetű személyeket, családokat.

A projekt célja volt a jelen és jövő generáció lelki egészségének fenntartása és fejlesztése.

A projekt során az alábbi ingyenes programelemeket nyújtotta az Alapítvány a családok részére a településeken:

Családi közösségépítő rendezvények: Családi Sportnapok, Családi Egészségnapok

A Család és munka összeegyeztetését segítő tanácsadások, mentálhigiénés és életvezetési tanácsadás. Életviteli workshopok. Párkapcsolati, házassági, egyéb családi ügyekben tanácsadás. Kézműves foglalkozások, Receptklub, Mozi, Színház, Úszótanfolyam.

A programelemek megvalósításának célja volt, hogy a családok találkozásának és összefogásának erősítésével, a közösségek kialakításával segítse a projekt helyszínein, valamint annak közvetlen környezetében élő lakosság közösségtudatának, illetve szociális kohéziójának erősítését, javítsa az itt élők szociális körülményeit, továbbá a szabadidő hasznos eltöltését.

Ezek érdekében valósultak meg a családok szükségleteire építő, társadalmi problémák enyhítését szolgáló fejlesztések, melyek hozzájárultak a lakosság életminőségének javításához.

A projekt a települések önkormányzati, egyházi és civil szféra összefogásával, egymás feladatait kiegészítve és segítséget nyújtva valósult meg.

2019. március 02.




MÁR EGY ÉVE MŰKÖDIK A CSALÁDSEGÍTŐ PROGRAMSOROZAT!

2017 márciusa óta működik és valósul meg az Alapítvány EFOP-1.2.1-15-2016-00813 számú TÁMASZ – Családsegítő programsorozata Füzesgyarmat, Bucsa, Sarkad és Biharugra településeken.

A projekt a település lakosságának biztosít ingyenes, hasznos és színes tanácsadásokat, közösségépítő programokat, előtérbe helyezve a célcsoportként megjelent hátrányos helyzetű személyeket, családokat.

Az elmúlt 1 évben – a helyi civil szervezetek bevonásával - minden településen megrendezésre került Családi Sportnap, Családi Egészségnap, Mentálhigiénés tanácsadás, a családokat érintő Workshopok/tréningek, Életvezetési tanácsadás, Bibliakör. Mozi és Színházi előadásokon vehettek részt a programban résztvevők, valamint az egyik legnépszerűbb eleme a programunknak a Mediball, mely folyamatos, lágy és esztétikus, ugyanakkor dinamikus mozgásforma ütővel és labdával. A MediBall sokoldalúságának köszönhetően egyensúlyt teremt a fizikai, érzelmi és mentális testben.

A projektünk célja a jelen és jövő generáció lelki egészségének fenntartása és fejlesztése.

Célja, hogy a családok találkozásának és összefogásának erősítésével, a közösségek kialakításával segítse a projekt helyszínein, valamint annak közvetlen környezetében élő lakosság közösségtudatának, illetve szociális kohéziójának erősítését, javítsa az itt élők szociális körülményeit, továbbá a szabadidő hasznos eltöltését.

2018. március 27.


PROGRAMJAINK:

A Családsegítő programsorozat ingyenes, színes programokat biztosít a résztvevőknek 4 településen, Füzesgyarmaton, Bucsán, Biharugrán és Sarkadon 2017. március 1 és 2019. február 28. között!

Célcsoportjaink: 

  • gyermekes szülők, beleértve a gyermekvállalás után a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó szülők,
    • 0-18 éves gyermekkel rendelkező családok Békés megyében
  • párkapcsolati, házassági és egyéb családi ügyekben tanácsadást, segítségnyújtást igénylő személyek,
  • családok, beleértve a sajátos vagy nehéz helyzetben lévő családokat, nagycsaládokat, többgenerációs családokat


INGYENES programjainkról érdeklődjenek  szórólapjainkról, plakátjainkról.

Várjuk szeretettel!


MEDIBALL

A MediBall elsősorban a test és idegrendszer ellazításának képességét fejleszti: növeli az állóképességet, hajlékonyságot, rugalmasságot és gyorsaságot. Könnyen megtanulható, nagyszerű sport minden korosztálynak. Fájdalomcsökkentő, stressz oldó, nyugtató hatású. Sokoldalúságának köszönhetően egyensúlyt teremt a fizikai, érzelmi és mentális testben. Az egész testet rugalmasan megmozgató sport, mely lazítja az izmokat, jótékonyan hat az érrendszerre, az anyagcserét felgyorsítja, az immunrendszert erősíti. A légzést a lassú és lágy mozdulatok kivitelezésekor egyensúlyba hozza. Rendszeres gyakorlásával jótékony hatást fejt ki a magas vérnyomás, cukorbetegség, trombózis, a máj zsíros degenerációjának megelőzésében.


BIBLIAKÖR

A Bibliakör programot elsősorban azok számára szerveztük, akik Isten segítségével keresik azt a közösséget, amely segít mindennapjaik feldolgozásában, gondjaik megbeszélésében, útjuk megtalálásában.


KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK

Minden településen félévente kreatív kézműves foglalkozásokat szervezünk, ahol 3 órában egy-egy téma kerül feldolgozásra, szakmai irányító vezetésével.


RECEPTKLUB

Az Alapítvány Szociális Intézményeiben, Füzesgyarmaton és Biharugrán Receptklub foglalkozások kerülnek megrendezésre, ahol szakmai irányítással népszerű, takarékos, egészséges és könnyen előállítható ételek elkészítése kerül bemutatásra.  


MOZI, SZÍNHÁZ

A projekt ideje alatt színház- és mozilátogatásra nyílik lehetőség.


CSALÁDI ÉLET WORKSHOP

A Családi élet előadásokat az alábbi témákban szervezzük:

Tervezett témák:

  1. A személyiség kialakulása, fejlődése, Önismeret, öndefiníció, önértékelés, Érzelmek és a viselkedés szabályozása,
  2. A kommunikáció fogalma, formái, szabályszerűségei, A konfliktus fogalma, okai, elkerülésének lehetőségei, Stresszkezelés, A krízis,
  3. Mentálhigiéné, Egészséges életvitel, Önálló gondolkodás, szabad akarat, Társadalmi reintegráció, Tanulás, képzés, önfejlesztés, Társas támogatás keresése (felelősségvállalás)
  4. Szociális és jóléti ellátások, Munkahely keresés módjai, A munkahelyi légkör, Munkahelyi beilleszkedés,
  5. A csoportos munkavégzés alapvető munkahelyi szabályai, Munkahelyi motiváció, Munkahelyi kiégés kérdései

Ezen ismeretek elsajátítása segíti a résztvevőket a mindennapi életükben, legyen szó gyermeknevelésről, családi konfliktusról, munkahelyi problémákról vagy akár a mindennapi ügyintézés során fellépő helyzetekről.


WORKSHOP

Ellátási és mentális ismeretek átadása.

A workshopok témája: Egészséges és tudatos életmódra nevelés, életvezetési, életmódbeli és életviteli kompetenciák fejlesztése, illetve tájékoztatás nyújtása a családi pénzkezelés fejlesztési és ellátási lehetőségeiről.

Ezen programokra várjuk elsősorban a fogyatékkal élőket és családjaikat; azon családokat, akik gyermeküket, idős családtagjukat egyedül nevelik, vagy gondozzák.


ÉLETVEZETÉSI ÉS MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁSOK

Előre egyeztetett időpontokban Balog Tibor mentálhigiénés tanácsadó tart fogadóórát, egyéni konzultációt.

Ellátási, nevelési tanácsadás, szülői kompetenciajavítás, információnyújtás történhet a családi élettel, a speciális gyermekneveléssel, idős gondozással, magánéleti problémákkal, konfliktusokkal, családon belüli, vagy munkahelyi kommunikációs zavarokkal összefüggő kérdésekben, fizikai és lelki egészség fejlesztésében.

CSALÁDI SPORTNAP

Családi sportnapok megrendezését valósítjuk meg a projekt 2 éves időtartama alatt mind a 4 településen.

Az integrált sportnap során a fiatal családosokat, gyermekeket, idősödő korosztályt szeretnénk megszólítani. A testmozgás, sportolás minden korosztály számára fontos, amelyet nem lehet elég korán kezdeni és sosem késő erre áttérni. A gyerekeknek a rendezvény ideje alatt kézműves foglalkozások, kulturális, közösségi játékok és foglalkozások kerülnek biztosításra.

Figyelje szórólapjainkat, Plakátjainkat, amin minden szükséges információt megtalál a rendezvények időpontjáról, helyszínéről!


CSALÁDI EGÉSZSÉGNAP

Családi egészségnapok megrendezését valósítjuk meg a projekt 2 éves időtartama alatt mind a 4 településen.

Szeretettel várjuk a gyermekes szülőket, időseket, családi közösségeket. A Családi Egészségnapon a kisebbek játékos módon ismerkedhetnek meg az egészség fogalmával. A felnőttek és idősek számára viszont egészségügyi ellenőrzést, többféle szűrési lehetőséget (vérnyomásmérés, vércukorszint mérés, BMI index számítás, testzsír százalék mérés, táplálkozási tanácsadás, véradás, alternatív gyógymódok, gyógynövények ismertetése stb.) biztosítunk, illetve tájékoztatást nyújtunk általánosságban arról, hogy mit kell tenniük az egészségük érdekében.

A rendezvény ideje alatt a gyermekek számára kézműves és kulturális foglalkozások is elérhetőek.

Figyelje szórólapjainkat, Plakátjainkat, amin minden szükséges információt megtalál a rendezvények időpontjáról, helyszínéről!


FENNTARTHATÓSÁGI NAP

A mind a 4 helyszínen megvalósításra kerülő Fenntarthatósági napokon szeretnénk a családokhoz eljuttatni azokat az ismereteket, amelyekkel az egyes generációk meg tudják őrizni a következők számára a Földet és annak értékeit, illetve a Projekt során keletkező támogató szolgáltatásokat.

      




                  PROJEKT TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAP




ELINDULT!!! – „TÁMASZ – Családsegítő program sorozat az Ösvény Esélynövelő Alapítványnál”

A 2017. március 23-án Füzesgyarmaton, a Thermál Hotel Gara Gyógyszállóban megtartott Nyitórendezvénnyel elindult az Ösvény Alapítvány EFOP-1.2.1-15-2016-00813 számú TÁMASZ – Családsegítő program sorozat az Ösvény Esélynövelő Alapítványnál” című programja.

Bere Károly – alapító - az Ösvény Esélynövelő Alapítvány térségi foglalkoztatásban betöltött szerepéről beszélt. Az 1999 óta működő Alapítvány jelenlegi tevékenységének bemutatása után elmondta, hogy az Alapítvány jelenleg 482 főt foglalkoztat, ebből 372 fő megváltozott munkaképességű személy, akiket 6 településen 12 akkreditált telephelyen foglalkoztatunk. Beszélt a projekt fontosságáról, és a projekt lényegét tartalmazó fontos dologról a CSALÁDRÓL.

Hegedűs Zsolt, az Alapítvány ügyvezetője szeretettel köszöntött minden résztvevőt. Az összefogást hangsúlyozta. Kiemelte a család fontosságát. Megemlítette, hogy az EFOP-1.2.1-15 elnevezésű projekt több helyen is nyertes pályázat Békés megyében. Kifejezte örömét, hogy az Alapítványnál is megvalósulhat ez a programsorozat.

Hegedűsné Pörneki Renáta szakmai vezető elmondta, hogy a nyertes projekt 2017. március 01 – 2019. március 01. között valósul meg. 4 település – Bucsa, Biharugra, Sarkad, Füzesgyarmat, - lakosságának biztosít ingyenes, hasznos és színes tanácsadásokat, közösségépítő programokat, előtérbe helyezve a célcsoportként megjelent hátrányos helyzetű személyeket, családokat. A nyitórendezvény előtt már személyes egyeztetésre került sor a biharugrai, a bucsai, a sarkadi, illetve a füzesgyarmati polgármesterekkel és a szociális szakemberekkel. Megköszönte a pozitív hozzáállást és az érdeklődő segítséget, melynek köszönhetően nagyon sok hasznos programot tud az Alapítvány nyújtani a célcsoportoknak az elkövetkezendő két évben. Ezeken a településeken a szociális ellátások mellett ezen rendezvények segítségével is erősíteni tudjuk a szociális védőhálót.

Ezután Csontosné Lakatos Gabriella a program szakmai koordinátora mutatta be részletesen a TÁMASZ Családsegítő programot előadásában. Az Alapítvány ezzel a projekttel egy két éves, ingyenes programsorozatra ad lehetőséget, amelyen a jelenlévők illetve családtagjaik is részt vehetnek. Ennek keretében különböző tanácsadások, előadások, kulturális és sport rendezvények kerülnek megszervezésre, amelyek megrendezéséről havonta tájékoztatást adunk.

Juhászné Kocsik Ágnes életvezetési tanácsadó elmondta: „Az életünket végig kíséri a változás. Változunk mi magunk is, a velünk kapcsolatban álló személyek és a környezetünk is. Változnak azok a problémák és élethelyzetek, amelyekkel nap, mint nap szembe találjuk magunkat. Ahhoz, hogy ezeket sikeresen meg tudjuk oldani és a fejlődésünket szolgálják, ehhez elengedhetetlen a TANULÁS. A megfelelő ismeretek és kompetenciák birtokában többek között magabiztos személyiséggé válunk fejlődik az önismeretünk, könnyebben helytállunk életünk számos területén, kapcsolatainkat jól működtetjük, konfliktusainkat jól kezeljük, életkedvünk, motivációnk fokozódik..

Három gyermekes anyaként kötelességemnek érzem, hogy külön kiemeljem a gyermeknevelés témakörét. Ma mi felnőttek, szülők, gyermeket tervező párok magabiztosak vagyunk, tisztában vagyunk saját erőforrásainkkal és érzelmileg is intelligensek vagyunk, akkor gyermekeink kiegyensúlyozott, jó lelki állóképességű, magabiztos felnőttekké válnak. Nagy lelkesedéssel üdvözlöm ezt a programsorozatot, mely TÁMASZT nyújt a résztvevőknek ebben a tanulási folyamatban. Örülök, hogy részt vehetek ebben a projektben és személyesen is hozzájárulhatok az egyéni, párkapcsolati, és családi életünk fejlesztéséhez valamint egy támogató közösség kialakításához."

Balog Tibor a projekt másik előadója arról beszélt, hogy nem véletlenül valósítja meg az Ösvény Alapítvány a TÁMASZ elnevezésű programot. „A legkisebb egység világunkban a család. Ha valaki beteg, azt mindenki megérzi, ha mi egészségesek vagyunk a társadalom is egészséges. Elmondta, milyen fontos dolog a segítség elfogadása, amelyhez bátorság kell. Mennyi házasság megy tönkre, mennyi öngyilkosság történik, mert nem hallatják a hangjukat azok, akiknek segítség kellene.”

Elmondta, kívánja mindenkinek, akinek nem halljuk a hangját, hogy ott legyen az előadásokon, tanácsadásokon. Nem a gyengeség jele beszélni a problémáinkról. felhívta a résztvevők figyelmét, hogy ébredjenek rá arra, hogy van akaraterejük és merjenek segítséget kérni. Gondolatait egy mondattal zárta: „Az egymásra figyelés ajándék!”

A nyitórendezvény zárásaként Kláricz János Bucsa polgármestere, Mester Judit Ibolya Sarkad város alpolgármester asszonya, Makra Tibor Biharugra Község polgármestere, Bere Károly Füzesgyarmat Város polgármestere, valamint Hegedűs Zsolt, az Ösvény Esélynövelő Alapítvány ügyvezetője Együttműködési megállapodást írtak alá a projekt sikeres megvalósítása érdekében.

Együttműködő partnereink:

  • Körös-sárréti Civil Szervezetek Szövetsége
  • Margaréta Családos Egyesület
  • ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesülete
  • Szeghalom Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény
  • Egyensúly AE Egyesület (Békés Megyei Család Esélyteremtési és Önkéntes Ház)
  • Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  • Egészségfejlesztési Iroda Füzesgyarmat
  • Füzesgyarmat Város Önkormányzata
  • Sarkad Város Önkormányzata
  • Bucsa Község Önkormányzata
  • Okányi Közös Önkormányzati Hivatal Biharugrai Kirendeltsége
  • A települések Kézműves Egyesületei

A projekt a települések önkormányzati, egyházi és civil szféra összefogásával, egymás feladatait kiegészítve és segítséget nyújtva valósul meg.


SAJTÓKÖZLEMÉNY